Veelgestelde vragen

1
Waar vind ik het campagnelied, de tekst en de partituur?

Intussen bestaat er ook een campagnelied van Helm Op Fluo Top.

De videoclip vind je hier. Leer je je leerlingen het dansje graag aan? Dan vind je hier het instructiefilmpje.

Ook de partituur en de tekst delen we graag.

2
Wat met leerlingen die thuis een abonnement hebben?

Leerlingen die thuis een abonnement van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hebben, mogen met hun volle stickerkaart gratis een vriendje meenemen.

3
Welke beloningen kunnen de leerlingen verdienen?

Een overzicht van de prijzen, beloningen en voorwaarden vind je op www.helmopfluotop.be/partners-en-beloningen

4
Hoe organiseer ik Helm Op Fluo Top?

Op deze website staat een stappenplan dat je kan gebruiken als houvast. Omdat elke school anders is, geven we jullie zoveel mogelijk vrijheid voor de concrete uitvoering. De essentie is dat de leerlingen tijdens de donkere maanden zo goed mogelijk gestimuleerd worden om fluo kledij en/of een fietshelm te dragen en dat ze te voet of met de fiets naar school blijven gaan.

5
Wie mag deelnemen aan Helm Op Fluo Top?

Alle Vlaamse en Brusselse kleuter- en lagere scholen mogen deelnemen aan Helm Op Fluo Top. Dat hoeft niet noodzakelijk met de hele school. Probeer je eerst graag eens een jaartje met een deel van de school? Geen probleem!

6
Moeten we de stickertjes elke dag uitdelen aan de schoolpoort?

Nee. Om Helm Op Fluo Top zo laagdrempelig en haalbaar mogelijk te maken, laten we scholen vrij in de concrete uitwerking ervan. Uit de evaluatie van de vorige editie blijkt dat meer dan 70% van de scholen de stickertjes elke dag in de klas uitdeelt. Een kleine 20% deelt de stickertjes regelmatig, maar niet elke dag, uit in de klas. Slechts een klein percentage deelt de stickertjes uit aan de schoolpoort. Dat kan namelijk wel eens voor files zorgen.

7
Krijgt een kind dat met een helm én fluokledij naar school komt twee stickers?

Ja. Leerlingen die zowel fluokledij als een fietshelm dragen, krijgen hun kaart dus wat sneller vol. Tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie zijn er 69 schooldagen. In principe heeft elke leerling dus voldoende tijd om 60 stickers te verzamelen.  

8
Hoe kunnen we leerlingen die fluokledij en een helm dragen en dus snel een volle stickerkaart hebben, toch nog blijven motiveren?

Het is niet de bedoeling dat leerlingen met een volle stickerkaart nog aan een nieuwe kaart beginnen. Kinderen die hun kaart snel vol hebben (en kinderen die maar af en toe te voet of met de fiets naar school komen en hun kaart daardoor niet (half)vol zullen krijgen), kunnen verder sparen op de klasposter en zo kans maken op een aantal geweldige prijzen.

Een overzicht van de prijzen die je kan winnen met de klasposter vind je hier.

9
Wij vrezen dat heel wat leerlingen hun kaart kwijt zullen spelen. Enige suggesties?

Sommige scholen houden de kaarten van de leerlingen in de klas bij. Ze worden dan telkens uitgedeeld om de stickertjes te plakken en daarna weer opgehaald. Wanneer een stickerkaart vol is, krijgt de leerling die mee naar huis.

10
Na de krokusvakantie is het nog altijd heel donker. Kan de actie niet wat langer duren?

Daarin laten we de scholen vrij. Je mag je leerlingen dus zeker nog langer laten sparen. Het is niet de bedoeling dat ze aan een tweede stickerkaart beginnen, maar ze kunnen nog klassikaal verder sparen. Sommige leerlingen hebben hun kaart misschien door omstandigheden niet vol gekregen. Ook hen kan je nog verder laten sparen.

11
Geeft één spaarkaart recht op meerdere beloningen?

Ja. Een leerling kan, op voorwaarde dat hij voldoende stickers verzamelt, met 1 spaarkaart de verschillende beloningen verdienen. 

12
Kan een school zelf een beloning toevoegen?

Dat kan zeker. Met wat creativiteit kan je als school nog voor extra beloningen zorgen. Waarom geen uurtje film of een kwartiertje extra speeltijd voor de klas die bijvoorbeeld als eerste een bepaald aantal volle kaarten heeft gespaard? 

13
Moeten we de volle stickerkaart opsturen naar de VSV in ruil voor de beloning?

Nee. Leerlingen moeten hun stickerkaart meenemen naar de kassa. In de ZOO wordt gemarkeerd welke beloning al gebruikt werd. Zo kan de kaart ook nog voor de andere beloning gebruikt worden.

Bv. Je gaat naar ZOO Antwerpen. Aan de kassa wordt aangeduid dat je je beloning voor ZOO Antwerpen/ZOO Planckendael gebruikt hebt. Hierna kan je je kaart nog gebruiken om naar ZOO Serpentarium te gaan.

Dit geldt ook andersom.

14
Mag het betalende ticket er eentje van een B-dagtrip of een andere kortingsactie zijn?

De actie is niet geldig in schoolverband. Niet cumuleerbaar met andere kortingsacties of voordelen, bedrijfstickets of andere extern aangekochte tickets, met uitzondering van het ZOO-abonnement, B-Dagtrips en e-tickets (vooraf) aangekocht op de website van ZOO Serpentarium, ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Deze actie is enkel geldig voor een kind (3-12 jaar). Kopieën worden niet aanvaard. Actie niet terugbetaalbaar op reeds eerder aangekocht ticket voor het kind. Niet inwisselbaar in speciën.

Helm Op Fluo Top is een gratis verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier kunnen aanmoedigen.

Door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school, kunnen leerlingen stickers verzamelen en zo sparen voor leuke beloningen.

Scholen die zich inschrijven, ontvangen een gratis deelnamepakket met onder meer stickerkaarten en stickers en infofolders voor de ouders.