Veelgestelde vragen

1
Wat met leerlingen die thuis een abonnement hebben?

Leerlingen die thuis een abonnement van ZOO Antwerpen en Planckendael hebben, mogen met hun volle stickerkaart gratis een vriendje meenemen.

2
Welke beloningen kunnen de leerlingen verdienen?

Beloningen schooljaar 2017-2018

We zijn nog volop bezig met de editie van volgend schooljaar, maar maken de beloningen zo snel mogelijk bekend.

 

Beloningen schooljaar 2016-2017

Hieronder vind je een overzicht van de beloningen en voorwaarden voor de editie van 2016-2017.

 • Vakje 30: SERPENTARIUM
  Een leerling die 30 stickers verzamelt mag gratis naar het Serpentarium Blankenberge (Zeedijk 147, 8370 Blankenberge), mits vergezeld van een betalende volwassene per stickerkaart. Het aanbod is geldig van 1/03/2017 t/m 30/09/2017. Niet cumuleerbaar met andere acties of voordelen (behalve B-dagtrip en e-tickets voor een dagbezoek aangekocht via de website van het park). Kopieën worden niet aanvaard. Niet geldig op eerder aangekochte dagtickets. Check de openingsuren op www.serpentarium.be.
   
 • Vakje 60: ZOO ANTWERPEN OF PLANCKENDAEL
  De kaart wordt ingehouden in ZOO Antwerpen of in Planckendael. Bij afgifte van een volle stickerkaart krijgt de leerling gratis toegang tot ZOO Antwerpen (Koningin Astridplein 20-26, 2018 Antwerpen) of Planckendael (Leuvensesteenweg 582, 2812 Mechelen), mits vergezeld van een betalende volwassene per stickerkaart. Het aanbod is geldig van 1/03/2017 t/m 30/09/2017. Niet cumuleerbaar met andere acties of voordelen (behalve B-dagtrip en e-tickets voor een dagbezoek aangekocht via de eigen websites van de parken). Kopieën worden niet aanvaard. Niet geldig op eerder aangekochte dagtickets. Kinderen met een abonnement mogen gratis een vriendje meenemen.
  De kaart wordt ingehouden in ZOO Antwerpen of in Planckendael.
   
 • Klasposter: KLASUITSTAP OF BEZOEK IJSKAR
  ZOO Antwerpen schenkt per provincie aan één school een gratis klasuitstap naar ZOO Antwerpen of Planckendael, mét rondleiding*! Alsof dat nog niet genoeg is, gaat IJsboerke bij één school per provincie langs met hun ijskar en krijgen alle leerlingen een kinderijsje**. Daarnaast schenken ze ook nog een hele lading van hun bekende voetballen weg.

Om kans te maken op die prijzen laat je leerlingen die zowel een hesje en een helm dragen en hun kaart dus snel vol hebben (en kinderen die maar af en toe te voet of met de fiets naar school komen en hun kaart daardoor niet (half)vol zullen krijgen) verder sparen op de klasposter. Deelnemende scholen sturen voor 16 maart 2017 een foto van hun volle poster naar helmopfluotop@vsv.be met als onderwerp ‘Niet bang voor het donker’. De winnaars van het dierentuinbezoek, de ijsjes en de voetballen worden bekendgemaakt op 30 maart 2017. 

*De school kiest zelf of ze naar ZOO Antwerpen op Planckendael gaat en spreekt in overleg met het gekozen park een datum af voor het bezoek. Een klas bestaat uit maximum 26 personen (inclusief leerkracht).
** In elke Vlaamse provincie en Brussel wint één school het bezoek van de ijskar van Ijsboerke. De hele school wordt dan getrakteerd op kinderijsjes van Ijsboerke. Ijsboerke en de winnende scholen spreken onderling af wanneer de ijskar langskomt.

3
Hoe organiseer ik Helm Op Fluo Top?

Op deze website staat een stappenplan dat je kunt gebruiken als houvast. Omdat elke school anders is, geven we jullie zoveel mogelijk vrijheid voor de concrete uitvoering. De essentie is dat de leerlingen tijdens de donkere maanden zo goed mogelijk gestimuleerd worden om fluo kledij en/of een fietshelm te dragen en dat ze te voet of met de fiets naar school blijven gaan.

4
Wie mag deelnemen aan Helm Op Fluo Top?

Alle Vlaamse en Brusselse kleuter- en lagere scholen mogen deelnemen aan Helm Op Fluo Top. Dat hoeft niet noodzakelijk met de hele school. Probeer je eerst graag eens een jaartje met een deel van de school? Geen probleem!

5
Moeten we de stickertjes elke dag uitdelen aan de schoolpoort?

Nee. Om Helm Op Fluo Top zo laagdrempelig en haalbaar mogelijk te maken, laten we scholen vrij in de concrete uitwerking ervan. Uit de evaluatie van de vorige editie blijkt dat meer dan 70% van de scholen de stickertjes elke dag in de klas uitdeelt. Een kleine 20% deelt de stickertjes regelmatig, maar niet elke dag, uit in de klas. Slechts een klein percentage deelt de stickertjes uit aan de schoolpoort. Dat kan namelijk wel eens voor files zorgen.

6
Krijgt een kind dat met een helm én fluo kledij naar school komt twee stickers?

Ja. Leerlingen die zowel fluo kledij als een fietshelm dragen, krijgen hun kaart dus wat sneller vol. Tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie zijn er 69 schooldagen. In principe heeft elke leerling dus voldoende tijd om 60 stickers te verzamelen.  

7
Hoe kunnen we leerlingen die fluo kledij en een helm dragen en dus snel een volle stickerkaart hebben, toch nog blijven motiveren?

Het is niet de bedoeling dat leerlingen met een volle stickerkaart nog aan een nieuwe kaart beginnen. Dit jaar lanceren we een bijkomende klassikale actie die de kinderen toelaat om verder te sparen voor een klasprijs en hen zo toch gemotiveerd houdt.

Om kans te maken op die klasprijs laat je leerlingen die hun kaart snel vol hebben (en kinderen die maar af en toe te voet of met de fiets naar school komen en hun kaart daardoor niet (half)vol zullen krijgen) verder sparen op de klasposter. Per provincie schenkt ZOO Antwerpen één klas een gratis uitstap naar ZOO Antwerpen of Planckendael, mét rondleiding*. Daarnaast verrast IJsboerke per provincie één school met het bezoek van haar ijskar** én geven ze een hele lading van hun bekende voetballen weg.

Deelnemende scholen sturen voor 16 maart 2017 een foto van hun volle poster naar helmopfluotop@vsv.be met als onderwerp ‘Niet bang voor het donker’. De winnaars van het dierentuinbezoek, de ijsjes en de voetballen worden bekendgemaakt op 30 maart 2017. 

*De school kiest zelf of ze naar ZOO Antwerpen op Planckendael gaat en spreekt in overleg met het gekozen park een datum af voor het bezoek. Een klas bestaat uit maximum 26 personen (inclusief leerkracht).
** In elke Vlaamse provincie en Brussel wint één school het bezoek van de ijskar van Ijsboerke. De hele school wordt dan getrakteerd op kinderijsjes van Ijsboerke. Ijsboerke en de winnende scholen spreken onderling af wanneer de ijskar langskomt.

8
Wij vrezen dat heel wat leerlingen hun kaart kwijt zullen spelen. Enige suggesties?

Sommige scholen houden de kaarten van de leerlingen in de klas bij. Ze worden dan telkens uitgedeeld om de stickertjes te plakken en daarna weer opgehaald. Wanneer een stickerkaart vol is, krijgt de leerling die mee naar huis.

9
Na de krokusvakantie is het nog altijd heel donker. Kan de actie niet wat langer duren?

Daarin laten we de scholen vrij. Je mag je leerlingen dus zeker nog langer laten sparen. Het is niet de bedoeling dat ze aan een tweede stickerkaart beginnen, maar ze kunnen nog klassikaal verder sparen. Sommige leerlingen hebben hun kaart misschien door omstandigheden niet vol gekregen. Ook hen kun je nog verder laten sparen.

10
Geeft één spaarkaart recht op meerdere beloningen?

Ja. Een leerling kan, op voorwaarde dat hij voldoende stickers verzamelt, met één spaarkaart de verschillende beloningen verdienen. 

11
Kan een school zelf een beloning toevoegen?

Dat kan zeker. Met wat creativiteit kun je als school nog voor extra beloningen zorgen. Waarom geen uurtje film of een kwartiertje extra speeltijd voor de klas die bijvoorbeeld als eerste een bepaald aantal volle kaarten heeft gespaard? 

12
Moeten we de volle stickerkaart opsturen naar de VSV in ruil voor de beloning?

Nee. Leerlingen moeten hun stickerkaart meenemen naar de kassa. In het Serpentarium wordt ze afgetekend, in ZOO Antwerpen of Planckendael wordt ze ingehouden.

Als je eerst naar ZOO Antwerpen of Planckendael gaat en daarna nog graag naar het Serpentarium wilt, geef je dat gewoon even aan aan de kassa van ZOO Antwerpen of Planckendael. Zij zorgen ervoor dat je ook zonder je stickerkaart nog gratis naar het Serpentarium kunt.

13
Mag het betalende ticket er eentje van een B-dagtrip of een andere kortingsactie zijn?

De actie is niet cumuleerbaar met andere voordelen of kortingen, met uitzondering van de B-Dagtrip, het ZOO/Planckendael-abonnement en de e-tickets voor een dagbezoek aangekocht op de eigen websites van de parken.

Helm Op Fluo Top is een gratis verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier kunnen aanmoedigen.

Door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school, kunnen leerlingen stickers verzamelen en zo sparen voor leuke beloningen.

Scholen die zich inschrijven, ontvangen een gratis deelnamepakket met onder meer stickerkaarten en stickers en infofolders voor de ouders.

Inschrijven