Helm Op Fluo Top

Oorsprong van het project

Helm Op Fluo Top ontstond in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Met het project wilde de politie kinderen sensibiliseren om zich zichtbaar en veilig in het verkeer te begeven door een fluohesje en een fietshelm te dragen. Voor de start van het project droeg slechts 17% van de leerlingen een fluohesje. Tijdens het project steeg dat naar maar liefst 87%! 

Schooljaar 2014-2015: proefproject in de provincie Antwerpen

Op vraag van de partners en gezien de succesvolle cijfers besliste de VSV om het project op grotere schaal uit te rollen. In een eerste fase in de provincie Antwerpen, bij wijze van proefproject. Het project werd een ongelofelijk succes. Liefst 350 basisscholen, goed voor 91.000 leerlingen, schreven zich in.

Sinds schooljaar 2015-2016: Helm Op Fluo Top in heel Vlaanderen

Vanaf het volgende schooljaar boden we Helm Op Fluo Top aan in scholen in heel Vlaanderen. Ook zij waren meteen overtuigd. Met telkens zo'n 1200 deelnemende scholen en meer dan 300.000 leerlingen, kunnen we (blijven) spreken van een enorm succes! 

Schooljaar 2017-2018: verloop en timing

  • Maart 2017 - 22 september 2017: basisscholen kunnen zich via deze website inschrijven voor Helm Op Fluo Top.
  • Half september: alle ingeschreven scholen krijgen een mail om hun inschrijving en het leerlingenaantal te bevestigen of aan te passen. 
  • Twee weken voor de herfstvakantie: de VSV bezorgt de ingeschreven scholen een gratis pakket met alle nodige materialen (zie hieronder). De leerlingen krijgen een stickerkaart en een infofolder voor hun ouders.
  • Van de herfstvakantie tot net voor de krokusvakantie: uitvoering project. De leerlingen kunnen stickertjes (en beloningen) verdienen door met fluo kledij en/of een fietshelm naar school te komen.

Dit schooljaar lanceren we ook een campagnelied! De videoclip vind je hieronder, mét lyrics.

Het gratis Helm Op Fluo Top-pakket

Twee weken voor de herfstvakantie ontvangen alle deelnemende scholen hun gratis Helm Op Fluo Top-pakket. Daarin zitten: 

  • een brief met informatie over de aanpak van het project;
  • stickerkaarten voor de leerlingen;
  • stickertjes;
  • infofolders voor de ouders en de leerkrachten;
  • klasposters om klassikaal te sparen;
  • affiches om aan iedereen te laten zien dat jullie volop voor zichtbaarheid gaan tijdens de donkerste periode van het jaar.

't Groen Schooltje uit Hove nam al deel aan Helm Op Fluo Top en laat je in onderstaande reportage zien hoe het moet!

Helm Op Fluo Top is een gratis verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier kunnen aanmoedigen.

Door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school, kunnen leerlingen stickers verzamelen en zo sparen voor leuke beloningen.

Scholen die zich inschrijven, ontvangen een gratis deelnamepakket met onder meer stickerkaarten en stickers en infofolders voor de ouders.

Inschrijven