Helm Op Fluo Top

Oorsprong van het project

Helm Op Fluo Top ontstond in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Met het project wilde de politie kinderen sensibiliseren om zich zichtbaar en veilig in het verkeer te begeven door een fluohesje en een fietshelm te dragen. Voor de start van het project droeg slechts 17% van de leerlingen een fluohesje. Tijdens het project steeg dat naar maar liefst 87%! 

Op vraag van de partners en gezien de succesvolle cijfers besliste de VSV om het project tijdens schooljaar 2014-2015 op grotere schaal uit te rollen. In een eerste fase in de provincie Antwerpen, bij wijze van proefproject. Het project werd een ongelofelijk succes. Liefst 350 basisscholen, goed voor 91.000 leerlingen, schreven zich in. Sinds schooljaar 2015-2016 loopt Helm Op Fluo Top in heel Vlaanderen en kent het, met intussen zo'n 1400 deelnemende scholen en bijna 400.000 leerlingen, elk jaar opnieuw veel succes.

Effectstudie

Tijdens schooljaar 2017-2018 voerden we onderzoek naar het effect van Helm Op Fluo Top. 340 scholen namen deel aan de effectstudie, 250 scholen die deelnamen aan het project (zowat 21% van alle deelnemers) en 82 scholen die niet deelnamen. De resultaten van het onderzoek waren erg positief en zorgden voor een nieuw record van 1438 deelnemende scholen . Een samenvatting met de belangrijkste resultaten lees je op onze nieuwswebsite.

Schooljaar 2019-2020: verloop en timing

  • April 2019 - 13 september 2019: basisscholen kunnen zich via deze website inschrijven voor Helm Op Fluo Top.
  • 2de week voor de herfstvakantie: de VSV bezorgt de ingeschreven scholen een gratis pakket met alle nodige materialen (zie hieronder). De leerlingen krijgen een stickerkaart en een infofolder voor hun ouders.
  • Tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie: uitvoering project. De leerlingen kunnen stickertjes (en beloningen) verdienen door met fluo kledij en/of een fietshelm naar school te komen.

Het gratis Helm Op Fluo Top-pakket

De 2de week voor de herfstvakantie ontvangen alle deelnemende scholen hun gratis Helm Op Fluo Top-pakket. Daarin zitten: 

  • een brief met informatie over de aanpak van het project;
  • stickerkaarten voor de leerlingen;
  • stickertjes;
  • infofolders voor de ouders en de leerkrachten;
  • klasposters om klassikaal te sparen;
  • affiches om aan iedereen te laten zien dat jullie volop voor zichtbaarheid gaan tijdens de donkerste periode van het jaar.

Helm Op Fluo Top is een gratis verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier kunnen aanmoedigen.

Door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school, kunnen leerlingen stickers verzamelen en zo sparen voor leuke beloningen.

Scholen die zich inschrijven, ontvangen een gratis deelnamepakket met onder meer stickerkaarten en stickers en infofolders voor de ouders.