Stap voor stap

1. Maart 2016 - 23 september 2016: Inschrijvingen

Via deze website kun je je school inschrijven voor de campagne: selecteer je school in de lijst en vul je naam, e-mailadres en het aantal leerlingen in. Twee weken voor de herfstvakantie ontvang je van de VSV een pakket met stickerkaarten, stickertjes, schoolaffiches en infofolders voor de ouders. Spreek op school duidelijk af hoe je de actie gaat aanpakken: Wanneer en door wie wordt er gecontroleerd? Wanneer worden de stickers uitgedeeld? Worden er nog extra lokale beloningen gekoppeld aan bepaalde vakjes? 

2. Half september 2016: bevestigingsmail

Je ontvangt een bevestigingsmail. Op dat moment kun je het aantal leerlingen eenmalig aanpassen of definitief vastleggen. Het is heel belangrijk om dat aantal goed in te schatten. Op basis daarvan worden de pakketten namelijk samengesteld. Houd zeker ook rekening met de instappertjes en kleutertjes!

3. Tweede week voor de herfstvakantie: het materiaal is er!

In de tweede week voor de herfstvakantie ontvang je een deelnamepakket met alles wat je nodig hebt om met Helm Op Fluo Top aan de slag te gaan. Probeer de stickerkaarten en de folders voor de ouders zo snel mogelijk aan de leerlingen te bezorgen. 

4. Meteen na de herfstvakantie: start de actie!

Helm Op Fluo Top loopt tussen de herfst- en de krokusvakantie, goed voor 69 schooldagen. Wie ’s morgens met een fluo hesje naar school komt, krijgt een sticker. Ook het dragen van een fietshelm levert een sticker op. Je kunt de stickers dagelijks uitdelen aan de schoolpoort of ze zelf op de stickerkaart kleven. Je kunt de stickers ook elke dag uitdelen in de klas of ervoor kiezen om met steekproeven te werken of regelmatig te controleren en dan stickers uit te delen.

5. Krokusvakantie: einde van de actie

We raden je aan om de actie tussen de herfstvakantie en de krokusvakantie te laten lopen. Dat zijn de donkerste maanden. Uiteraard is het geen probleem om een beetje vroeger of later te starten of te stoppen als dat beter uitkomt binnen de organisatie van de school.

6. Na de actie: wedstrijd klasposter

Scholen die ook klassikaal spaarden en hun poster helemaal vol kregen, maken kans op toffe prijzen. Zo wint één klas per provincie een gratis uitstap naar ZOO Antwerpen of Planckendael, mét rondleiding*. Daarnaast verrast IJsboerke per provincie één school met het bezoek van haar ijskar** én geven ze een hele lading van hun bekende voetballen weg.

Om kans te maken op die klasprijs laat je leerlingen die hun kaart snel vol hebben (en kinderen die maar af en toe te voet of met de fiets naar school komen en hun kaart daardoor niet (half)vol zullen krijgen) verder sparen op de klasposter. Deelnemende scholen sturen voor 16 maart 2017 een foto van hun volle poster naar helmopfluotop@vsv.be met als onderwerp ‘Niet bang voor het donker’. De winnaars van het dierentuinbezoek, de ijsjes en de voetballen worden bekendgemaakt op 30 maart 2017. 
 

*De school kiest zelf of ze naar ZOO Antwerpen op Planckendael gaat en spreekt in overleg met het gekozen park een datum af voor het bezoek. Een klas bestaat uit maximum 26 personen (inclusief leerkracht).
** In elke Vlaamse provincie en Brussel wint één school het bezoek van de ijskar van Ijsboerke. De hele school wordt dan getrakteerd op kinderijsjes van Ijsboerke. Ijsboerke en de winnende scholen spreken onderling af wanneer de ijskar langskomt.

 

Tip 1: Koppel zelf een beloning aan de stickers

Op het traject richting de volle kaart vinden leerlingen nog verschillende andere beloningen. Als school kun je natuurlijk zelf ook iets toevoegen aan de actie. Koppel bijvoorbeeld enkele leuke acties aan een bepaald vakje op de stickerkaart. Hieronder vind je alvast enkele voorbeelden:

  • De hele school heeft vakje 10 bereikt? De speeltijd duurt 10 minuutjes langer.
  • Iedereen van klas 4A heeft 25 stickers gespaard? Een dag geen huiswerk.
  • Alle leerlingen behaalden de sticker op vakje 35? De kinderen krijgen een ijsje bij de lokale ijskar.

Tip 2: Schakel hulp in

Misschien kan de school een beroep doen op bereidwillige (verkeers)ouders? Of misschien hebben jullie een goed contact met de lokale politie? Misschien staan de oudere kinderen (vijfde- en zesdejaars) wel te popelen om (mee) stickers uit te delen? Vele handen maken licht werk!

Helm Op Fluo Top is een gratis verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier kunnen aanmoedigen.

Door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school, kunnen leerlingen stickers verzamelen en zo sparen voor leuke beloningen.

Scholen die zich inschrijven, ontvangen een gratis deelnamepakket met onder meer stickerkaarten en stickers en infofolders voor de ouders.

Inschrijven